Produkt byl přidán do košíku

- +
Za kus
Pokračovat v nákupu Zobrazit nákupní košík
Nenechte si ujít nejnovější výhodné nabídky! Přihlaste se k odběru našeho newsletteru a získejte aktuální informace o propagačních akcích

Přístroje pro přípravu šunky

Šunkovary

Šunkovary je skvělým řešením pro ty, kdo mají rádi pod kontrolou to co jedí. V hotových šunkách, které lze koupit v obchodech, je spousta vody, soli a chemických konzervantů. Jejich úkolem je zajistit, aby výrobek za skleněným pultem vypadal krásně a jeho růžová, šťavnatá barva, stejně jako silná, chemicky vylepšená vůně, vydržely několik dnů. Bohužel, takové výrobky nepatří k nejzdravějším. Nejsou také vůbec levné. Pokud přemýšlíte nad alternativou, šunkovary z nerezové oceli vám pomohou připravit chutnou, domácí šunku. Samotný postup přípravy masových specialit je velmi jednoduchý a když vidíte krásné nakrájené plátky domácí šunky, můžete na sebe být hrdí. Zveme vás k přečtení našeho mini průvodce. Povyprávíme vám o tom, jak fungují šunkovaryčím se od sebe liší oválné a obdélníkové šunkovary a jestli stojí za to koupit šunkovar s teploměrem nebo je lepší zvolit základní model


  1. Odeslání do 24h
  2. Promo

  1. Odeslání do 24h
  2. Promo

plant image

OBLÍBENÉ VÝROBKY

Tajemství konstrukce šunkovaru

Než vám prozradíme, jak takový šunkovar funguje, řekneme vám, z čeho se skládá. Povědomí o jednotlivých dílech, z nichž je zařízení složeno, vám pomůže lépe pochopit děje, které v nádobě probíhají během přípravy pochoutky. Ačkoliv je na trhu mnoho šunkovarů, které se od sebe liší tvarem, velikostí, materiálem, z něhož byly vyrobeny a designem, kdybyste se podívali na všechny tyto modely seřazené jeden vedle druhého, pak byste si všimli, že existuje několik detailů, které je spojují. Každý šunkovar má nádobu. Do nádoby se vkládá maso, které má být tepelně zpracováno. Další součástí šunkovaru je stlačovací destička s pružinou – díky rovnoměrnému tlaku na hmotu je šunka po připravení tvrdá, kompaktní a lze ji snadno krájet nožem na rovné plátky. Správně vytvarované maso se nebude drolit ani se nerozpadne na kusy. Nebudete mít žádné problémy s jeho servírováním. Posledním dílem šunkovaru je víko. Může být odklápěcí nebo zcela odnímatelné. Je vybaveno speciálním otvorem na teploměr pro měření teploty masa.

Šunkovar z nerezové oceli – dodatečné prvky

I když se základní souprava pro vaření masa skládá z dílů, které jsme již jmenovali, tedy z nádoby, stlačovací destičky s pružinou a víka, šunkovar z nerezové oceli je zařízení, které vyžaduje ke správnému fungování ještě několik dalších dílů. Jakých? Určitě budete potřebovat hrnec, do něhož se šunkovar z nerezové oceli vejde. Hrnec musí být nejen dostatečně široký, ale také vhodně vysoký (množství vody v hrnci by nemělo přesáhnout 3/4 výšky šunkovaru z nerezové oceli). Abyste se mohli radovat z výsledků výroby v šunkovaru z nerezové oceli, měli byste koupit také síťku na maso a speciální sáčky. Díky potravinářské síťce bude mít šunka ideální tvar, a díky sáčkům nebude maso v přímém styku s vnitřkem nádoby šunkovaru z nerezové oceli. Co to znamená? Samotný proces vaření šunky bude hygienický, pomůže vám také při mytí celého zařízení. Další doplněk k domácí soupravě na tepelné zpracovaní masa je zapichovací teploměr. Při vaření šunky v šunkovaru z nerezové oceli je teplota masa velmi důležitá. Přesný teploměr vám usnadní měření. Navíc bude skvělým kontrolním ukazatelem. Pokud bude teplota příliš vysoká, bude to pro vás signál, že musíte ztlumit var. Pokud by byla teplota nízká, budete muset zvýšit teplotu na plotně.

Jak připravit šunku v oválném šunkovaru?

Domácí šunku můžete připravit v pěti jednoduchých krocích. První krok je naložení zvoleného kusu masa do marinády. Aby maso nasáklo všemi vůněmi a aromaty, je dobré ho naložit na dvacet čtyři hodin. Naložené maso je samozřejmě nutné uchovat v ledničce. Pozor – kus masa by neměl být příliš velký – do standardního oválného šunkovaru se vejde cca 1 kg masa. Druhým krokem je vložení předem připraveného naloženého masa do speciálního sáčku na jedno použití a jeho umístění v nádobě oválného šunkovaru. řetím krokem je uzavření oválného šunkovaru. Musíte umístit stlačovací destičku s pružinou v nádobě šunkovaru. a celek přikrýt těsným víkem. Ve čtvrtém kroku vyjměte z kuchyňské skříňky hrnec na oválný šunkovar, vložte oválný šunkovar dovnitř a zalijte vodou. Šunku vařte asi 2,5 hodiny. Po celou dobu hlídejte, aby voda nezačala vařit. Teplota vody by měla být cca 80 stupňů Celsia. Pátý a poslední krok – po ukončení tepelné úpravy šunky vyjměte oválný šunkovar z hrnce, vylijte horkou vodu, naplňte hrnec studenou vodou a opět vložte oválný šunkovar dovnitř. Jakmile vychladne, celek (včetně chutné domácí šunky) vložte do ledničky na dalších 24 hodin. Po uplynutí této doby je šunka připravena ke konzumaci.

Čím se liší obdélníkový šunkovar od kulatého? Je dobré koupit šunkovar s teploměrem?

Zodpovíme zde dvě nejčastěji pokládané otázky: čím se liší obdélníkový šunkovar od kulatého šunkovaru a jestli stojí za to koupit šunkovar s teploměrem? Obdélníkový šunkovar se od kulatého liší pouze tvarem a velikostí. Díky hranatému tvaru se snadněji uchovává v kuchyňské skříňce, ale na druhou stranu musíte mít dostatečně velký hrnec, do kterého se obdélníkový šunkovar vejde. Jakmile takový najdete, ukáže se, že konečný výsledek opravdu stál za tu námahu. Komu doporučujeme obdélníkové šunkovary? Zejména osobám, které milují chuť domácích uzenin a mají vytříbené chuťové buňky. Obdélníkové šunkovary ocení také lidé, kteří připravují masné výrobky ve větším množství – majitelé cateringových firem, restaurací a barů. Vaši hosté budou nadšení – za to vám ručíme! Pokud jde o šunkovary s teploměrem – sou velmi praktické a funkční. Nemusíte k nim přikupovat speciální teploměr na maso, protože už je součástí sady. Šunkovary s teploměrem jsou kompletními zařízeními, které již nevyžadují další doplňky. Stačí jen sáčky do šunkovaru s teploměrem a hrnec na šunkovar s teploměrem. Zbytek obdržíte spolu s výrobkem!

To Top